Науково-катехетична зустріч для Сестер Катехеток


25 лютого 2019 року в Бердичеві в монастирі Сестер Гонораток розпочалась науково-катехетична зустріч для Сестер Катехеток, організована Радою Конференції Вищих Настоятельок в Україні. Це перша така ініціатива в Римо-Католицькій Церкві. Темою зустрічі є «Аспекти біблійні та психологічні в сучасній катехезі». Участь у цьому заході бере 38 Сестер з 16 Згромаджень. Сестри приїхали з усіх куточків України, а також з Криму та Придністровя.
У перший день зустрічі Сестри мали нагоду взяти участь у лекції о. Міхала Воцяла SDB на тему проблем та потреб сучасної молоді. Отець Міхал висвітлив також питання біблійних методів в катехезі, а після перерви сестри мали можливість досвідчити дії цих методів на практиці. Практичне заняття провели п. Наталія Нагелевська та п. Марія Левченко з житомирської  школи «Всесвіт».
Після спільної Євхаристії та вечері сестри зустрілись, щоб поділитись досвідом проведення катехези, позитивами та проблемами у катехетичній праці.
На другий день  сестри мали змогу поспілкуватись з п. Олегом Следь, психологом з Вінниці. Він поділився своїм досвідом праці з дітьми та підлітками і відповів на численні питання, які виникли в сестер під час його лекцій.
Товаришував сестрам також о. Юзеф Кухарчик OCD. Під час конференції він звернув увагу на слова папи Франциска про те, що не вистачить працювати катехеткою – потрібно БУТИ катехеткою. Розвиваючи цю тему, о. Юзеф вказав на чотири виміри людського життя – фізичний, емоційний, ментальний та духовний, і наголосив, що для плідної праці необхідно у цих вимірах шукати збалансованості та сконцентрованості. День завершився Святою Месою та адорацією Пресвятих Дарів.
 Під час проповіді на Святій Євхаристії, якою розпочався останній день Зустрічі, о. Юзеф Кухарчик ОСD підкреслив, що важливо постійно відновлюватися у своєму служінні, бути креативним, бо «короною катехези є креативність». Також він сказав: «Катехетка – це вчителька з серцем матері». Свою проповідь отець завершив молитвою до Святого Духа про потрібні дари для сестер-катехеток.
Далі відбулося ділення сестер про те як пережили цю формаційну зустріч, що для них було важливе, на що очікують на наступних науково-катехетичних зустрічах, на які вони надіються.