Спільнота - місце Милосердя




… з’явився Ісус, і став посередині, та й промовляє до них: Мир вам!
н 20, 19)

Рік Божого Милосердя дає нагоду кожному затриматись над змістом власних вчинків, зокрема свого життя і служіння. З 17 по 23 квітня таку нагоду отримали сестри-монахині з різних жіночих чернечих згромаджень усієї України, під час формаційної зустрічі, яка згромадила сестер, що перебувають у постулаті, новіціаті, юніораті, та їхніх наставниць. Учасниць гостинно приймали у своєму монастирі в м. Кам`янці-Подільському (Хмельницька область) монахині Ордену Сестер Уршулянок Конаючого Серця Ісуса.  
Зустріч розпочалася Святою Месою, яку целебрував Єпископ-Помічник Кам’янець Подільської Дієцезії Радослав Змітрович. Вказуючи на зв’язок людини з Богом, єпископ підкреслив, що єдність з Господом поглиблюється за допомогою пізнавання і споглядання Бога у любові.
Провідним мотто зустрічі став заклик: «Спільнота – місце Милосердя», а тематика грунтувалася на 20 розділі Євангелія від Йоана. Похиляючись над кожним словом, о. мгр ліц. Василь Косік, викладач біблійного богослів’я у Вищій Духовній Семінарії в Городку, вказував на присутність Бога в спільноті, зазначаючи, що проявом присутності Христа є не що інше, як вияв любові до Господа та між братами.
Після Біблійного впровадження та медитації над Пасхальним Словом, Сестри мали нагоду переглянути в місцевому кінотеатрі фільм Кевіна Рейнолдса «Воскресіння», що дало також нагоду поспілкуватися з різними людьми-співглядачами про Ісуса Христа.
Чудовою можливістю духовного збагачення став виїзд сестер-учасниць до мальовничого куточка Поділля у с. Маліївці, де у давні часи знаходився печерний монастир пустельників Василіянського чину. В одній із печерних каплиць о. В’ячеслав Клембовський відправив Святу Месу і звернувся до сестер зі словом, вказуючи на багатство та цінність чернечого життя.
Тут, під час молитви, відчувалася особлива Божа присутність, адже Сестри водночас стали свідками відроджування релігійності в серцях місцевих жителів. Оглядаючи місцеві краєвиди, сестри мали нагоду побачити будівництво нових чернечих келій та храму монастиря, започаткованого о. В’ячеславом Клембовським, а також історичні пам’ятки, зокрема палац - літню резиденцію роду Орловських (XVIII ст.), а також зустрітися з щирою привітністю та гостинністю жителів села.
Частуючись та перебуваючи у простоті, єдності та любові, хотілося заспівати: «Лише у нас на Україні...» 

На завершення формаційної зустрічі, Ординарій Кам’янець-Подільської Дієцезії, Єпископ Леон Дубравський, наголосив, що кожна людина, а особливо богопосвячена, повинна бути схожою до свічки, яка не коптить, не димить, а горить і спалюється в Божій любові.



Модератор Зустрічі  - с. Хіацинта Князєва OSB,
Голова Конференції Вищих Настоятельок РКЦ в Україні